افزایش 50 درصدی قیمت انرژی
بانک جهانی در آخرین گزارش چشم انداز بازار کالاها اعلام کرد که شوک های جهانی قیمت مواد غذایی و سوخت مرتبط با جنگ روسیه و اوکراین حداقل تا پایان سال 2024 ادامه خواهد داشت و خطر رکود تورمی را افزایش می دهد.
تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازار های کالا
به گزارش رویترز، این بانک که به کشورهای با درآمد کم و متوسط وام و کمک های بلاعوض ارائه می کند، در اولین تحلیل جامع خود از تأثیر جنگ بر بازارهای کالا، گفت که جهان با بزرگترین شوک قیمتی کالاها از دهه 1970 مواجه است. به گفته این سازمان، محدودیتهای موجود در تجارت مواد غذایی، سوخت و کود که فشارهای تورمی در سراسر جهان را تشدید میکند، تشدید میشود. ایندرمیت گیل، معاون مالی و موسسات بانک جهانی، گفت: «سیاستگذاران باید از هر فرصتی برای افزایش رشد اقتصادی در داخل استفاده کنند و از اقداماتی که به اقتصاد جهانی آسیب میزند اجتناب کنند».
نقش مهم اوکراین و روسیه در صادرات
روسیه بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی و کود و دومین صادرکننده نفت خام در جهان است. این کشور همراه با اوکراین، نزدیک به یک سوم صادرات جهانی گندم، 19 درصد از صادرات ذرت و 80 درصد از صادرات روغن آفتابگردان را تشکیل می دهد. تولید و صادرات این کالاها و سایر کالاها از زمان حمله روسیه به اوکراین در 24 فوریه مختل شده است. در نتیجه، بانک جهانی انتظار دارد قیمت انرژی در سال 2022 بیش از 50 درصد افزایش یابد، پیش از کاهش در سال های 2023 و 2024، در حالی که قیمت های غیر انرژی، از جمله کشاورزی و فلزات، در سال 2022 قبل از تعدیل، تقریباً 20 درصد افزایش یافته است. این بانک گفت که قیمت کالاها فقط اندکی کاهش می یابد و در میان مدت بسیار بالاتر از میانگین پنج ساله اخیر خواهد بود. در این بیانیه آمده است: «در صورت وقوع یک جنگ طولانیمدت یا تحریمهای اضافی (غربی) علیه روسیه، قیمتها میتواند حتی بیشتر و بیثباتتر از آنچه در حال حاضر پیشبینی میشود، باشد. از نظر سیاستهای پاسخ به بحران، این بانک کاهش مالیات و یارانههایی را که به گفته آن باعث تشدید کمبود عرضه و افزایش قیمتها میشود، مشخص کرد و به جای آن خواستار برنامههای تغذیه مدارس و همچنین انتقال نقدی و برنامههای اشتغال عمومی برای گروههای محروم است.
منبع: Global Ag Media
گرد آورنده : گروه مترجم ایران سهند